Nestehukan merkkejä – oireet jos juo liian vähän

Nestehukka on pahimmillaan henkeä uhkaava tila, joten se kannattaa ottaa vakavasti ja sitä kannattaa pyrkiä ennaltaehkäisemään. Joissakin tapauksissa nestehukka liittyy lämpöhalvaukseen ja etenkin kuumina kesäpäivinä ja etelän lomilla on erityisen tärkeää huolehtia kehon riittävästä nesteytyksestä ja tunnistaa oireet, jos juo liian vähän. Millaiset oireet jos juo liian vähän sitten ovat tyypillisiä? Olemme koonneet tähän artikkeliin tällaisten oireiden pähkinänkuorimaisen koosteen.

Mitä on nestehukka?

Nestehukka on nopeasti summattuna se, että kehosi ei saa nestettä tarpeeksi sen kulutukseen nähden. Kuumana kesäpäivänä hikoilet todella paljon, sekä urheillessa. Näinä hetkinä veden juonnin merkitys korostuu.

Kesällä kuuluukin varoa nestehukkaa, varsinkin ilmastonmuutoksen tuomina erittäin pöhöttävinä hellepäivinä. Jopa vähäinenkin nestehukka voi aiheuttaa jo oireita. Lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tila.

Kehosi luonnollinen reaktio riittämättömään nesteytykseen on jano – sinun tulisi reagoida janoon heti juomalla nesteitä. Mieluiten vettä! Juo riittävästi vettä, jotta et tunne janoa – vedessä ei ole edes kaloreita!

Mitä vesi tekee kehollesi?

Kehostasi noin 55-78% on vettä. Vastasyntyneiden vauvojen vesipitoisuus on noin 78%, vuoden ikäisen vauvan 65%, aikuisten miesten keskiarvoltaan noin 60% ja naisten noin 55%. Sydän ja aivot koostuivat 73% pelkästä vedestä. Luut 31%, lihakset ja munuaiset 79% ja iho koostuukin 64% vedestä. Keuhkoista jopa 83% on vettä! Mieti, uskomatonta!

Vesi tekee sinulle seuraavaa:

  • Tukemaan ruuansulatusta ja poistamaan kuona-aineita
  • Auttaa nivelten toiminnassa. Vesi toimii voitelijana.
  • Tuottaa sylkeä joka auttaa syömään
  • Tasapainottaa kaikkia kehon kemikaaleja, esimerkiksi aivot tarvitsevat vettä luodakseen välittäjäaineita ja hormoneita
  • Toimittamaan happea kaikkialle kehoosi
  • Pehmentää luita, ja säätelee kehon lämpötilaa

… ja vaikka mitä muuta! Vesi auttaa kehoasi viilentymään, vaikkapa urheillessa, kun lihakset tuottavat paljon lämpöä.

Jano nestehukan oireena

Monesti ihan ensimmäinen hälytysmerkki nestehukasta on niinkin yksinkertainen ja tavallinen oire kuin jano. Jano yrittää kertoa ihmiselle, että nyt olisi aika nauttia jotakin nestettä. Joissakin tapauksissa janon tunne kuitenkin puuttuu, minkä vuoksi on tärkeää muistaa huolehtia riittävästi nesteen saamisesta, vaikkei olo olisikaan janoinen. Esimerkiksi ikäihmiset ja pikkulapset eivät välttämättä tunne janoa, minkä vuoksi heitä kannattaa yrittää muistuttaa riittävästä nesteen nauttimisesta. Joissakin tapauksissa nesteen tarve voi tulla esiin jollakin hieman epätavallisemmalla tavalla, kuten haluna syödä vettä sisältäviä hedelmiä. Onkin tärkeää osata lukea myös tällaisia hieman epätavallisempia oireita, jotka saattavat kieliä nesteen tarpeesta.

Muita nestehukan oireita

Muita nestehukan oireita ovat vessahädän vähentyminen sekä virtsan tumma väri, päänsärky, väsymys, ärtyneisyys, sekavuus, silmien ja ihon kuivuus, lihaskrampit, hikoilun puuttuminen, kuume sekä suun kuivuminen. Nestehukasta kärsivä henkilö saattaa myös oksennella ja olla huonovointinen. Häntä saattaa huimata ja hänen sykkeensä saattaa nousta. Myös verenpaine saattaa laskea nestehukassa.

Pitkään jatkuessaan nestehukka saattaa aiheuttaa ihon ja limakalvojen kuivumista. Virtsan erittyminen saattaa olla tavallista vähäisempää ja ihon kimmoisuus saattaa vähentyä. Jos nestehukka on todella vakava, voi se aiheuttaa painon laskua ja kouristuksia. Joissakin tapauksissa voi olla haastavaa erottaa nestehukkaa ja auringonpistosta toisistaan. Jos virtsa muuttuu tavallista tummemmaksi ja haisee erittäin pahalta, on tämä usein merkki nestehukasta. Samalla hengityskin alkaa usein haista pahalle. Tämä viittaa siihen, ettei elimistössä enää ole nesteitä, jotka tulisivat ulos munuaisten kautta.

Miten ennaltaehkäistä nestehukkaa?

Nestehukkaa voi ennaltaehkäistä nauttimalla riittävästi vettä. Lisäksi voi nauttia pieniä määriä mehua tai kivennäisvettä, mutta siideriä, kahvia, teetä, olutta tai muita alkoholijuomia ei pidä käyttää hellepäivän janojuomina. Alkoholi, tee ja kahvi poistavat nestettä elimistöstä eli ne voivat pahentaa nestehukkaa.

Riittävän veden juomisen lisäksi on tärkeää suojautua liialliselta auringolta ja huolehtia elimistön kalium-natrium-tasapainosta. Hivenaineiden saaminen ruuasta onkin tärkeä keino ehkäistä nestehukkaa. Ruuan mukana nautitaan samalla vettä, joten myös ruoka auttaa elimistön nesteyttämisessä. Esimerkiksi kevyet keitot ja vesipitoiset hedelmät ovat hyviä helleruokia.