Miksi on hyvä ottaa rautatabletti illalla?

Tiedätkö miksi rautatabletti illalla tehoaa yleensä erityisen hyvin raudanpuutokseen? Entä kuinka voit tehostaa raudan imeytymistä elimistössäsi? Mikä heikentää raudan imeytymistä? Ellet vielä tiedä, lue tämä artikkeli ja ota selvää! Vastaamme tässä artikkelissa raudan imeytymiseen ja raudanpuutteeseen liittyviin kysymyksiin ja kerromme, miksi rautatabletit kannattaa ottaa vatsan ollessa tyhjä.

Ota rautatabletti illalla tai aamulla tyhjään vatsaan

Rautatabletti kannattaa ottaa vatsan ollessa tyhjä. Näin ruoka ei pääse haittaamaan rautalisän imeytymistä. Usein suositellaan, että ensimmäinen rautatabletti otettaisiin aamulla ennen aamupalaa. Tabletti kannattaa ottaa aamulla ainakin puoli tuntia ennen syömistä. Toinen rautatabletti suositellaan otettavaksi illalla. Rautatabletti illalla kannattaa ottaa syötyäsi päivän viimeisen aterian. Odota jälleen vähintään puoli tuntia ruokailun jälkeen ennen kuin otat rautatabletin. Monen mielestä rautatabletti illalla on helpoin vaihtoehto, sillä monella aamut ovat niin kiireisiä, ettei niihin oikein haluaisi sisällyttää pienintäkään ylimääräistä ohjelmanumeroa. Illalla sen sijaan on mukava käydä nukkumaan, kun kaikki päivän velvollisuudet on hoidettu.

Kuinka tehostaa raudan imeytymistä?

Jos haluat tehostaa raudan imeytymistä, ota rautatabletti aina vatsan ollessa tyhjä. Raudan imeytymisen tehostamiseksi kannattaa nauttia C-vitamiinia yhdessä rautavalmisteen kanssa. Teen ja kahvin on todettu heikentävän raudan imeytymistä elimistössä, joten niitä kannattaa välttää yhdessä rautalisän kanssa nautittuina. Maitotuotteiden sekä muiden kalsiumia sisältävien ruokatuotteiden ja kalkkitablettien sekä närästyslääkkeiden on todettu sitovan rautaa, joten myös niiden käyttäminen heikentää raudan imeytymistä. Tee ja kahvi sisältävät polyfenoleita, jotka estävät rautaa imeytymästä. Jos vielä nautit kahvisi tai teesi maidon kera, pahenee tilanne entisestään, koska maidossa oleva kalsium estää raudan imeytymisprosessia. Huomioithan, että myös kaakao sekä leseet sisältävät raudan imeytymistä heikentäviä aineita.

Rautatabletti illalla on kahvinjuojan vaihtoehto

Monelle kiireiselle arjen puurtajalle on lähes elinehto saada nauttia kahvia tai teetä heti ensimmäiseksi aamulla. Ilman kupillista kahvia tai teetä aamu ei oikein tunnu lähtevän käyntiin ja herääminen voi tuntua vaikealta. Kahvi ja tee ovat kuitenkin huonoja vaihtoehtoja yhdessä rautatabletin kanssa, sillä kuten yllä mainittiin, ne sisältävät aineita, jotka estävät raudan imeytymistä. Edes kaakao ei ole tässä suhteessa ongelmaton vaihtoehto. Muista, että vielä huonommaksi tilanne muuttuu, jos kahvia, teetä tai kaakaota nautitaan maidon kera, sillä myös maidossa oleva kalsium estää rautaa imeytymästä. Ellet pysty aloittamaan aamuasi ilman kahvi-, tee- tai kaakaokupillista ja jos olet vielä kovin kiireinen aamuisin, voi rautatabletti illalla tyhjään vatsaan olla sinulle paras vaihtoehto huolehtia riittävästä raudan saannista.