Sydämen syke nukkuessa

Tämä artikkeli kertoo sydämen sykkeestä nukkuessa – mikä on ideaali sykkeen taso unen aikana ja millaiset asiat voivat vaikuttaa siihen. Kerromme myös, kuinka voit mitata sydämesi sykettä unen aikana. Sydämen syke nukkuessa kertoo terveydestäsi, joten sen seuraaminen auttaa sinua ymmärtämään kehoasi entistä paremmin.

Mikä on normaali syke nukkuessa?

Autonominen hermosto säätelee sydämen sykettä. Hermoston sympaattinen osa toimii sykettä kiihdyttävästi, kun taas parasympaattinen hermoston osa toimii sykettä hidastavasti. Yöllä ihmisen keho on lepotilassa ja hänen parasympaattinen hermostonsa ottaa vallan. Tällöin myös syke normaalisti madaltuu. Terveen ihmisen syke nukkuessa on matalimmillaan keskimäärin noin 50 – 60 iskua minuutissa. Yksilölliset vaihtelut ovat kuitenkin suuria, mikä kannattaa huomioida sykettä seurattaessa.

Mistä epänormaali syke nukkuessa voi johtua?

Epänormaali syke nukkuessa voi kertoa monista asioista. Esimerkiksi uniapnea voi aiheuttaa äkillistä sykkeen hidastumista unen aikana. Ajoittainen korkea syke nukkuessa voi puolestaan johtua esimerkiksi rytmihäiriöistä.

Jos leposykkeesi on pitkään korkealla tasolla, saatat myös olla erityisen stressaantunut tai saatat kärsiä univajeesta. Tällöin autonominen hermostosi käy ylikierroksilla ja hermostosi aktivoituu. Samalla verenkiertoosi vapautuu stressihormonia, kortisolia ja adrenaliinia. Näiden hormoneiden vaikutuksesta sydämesi alkaa pumpata verta entistä kiivaampaan tahtiin ja vartalosi on niin sanotussa taistele tai pakene -moodissa. Tässä moodissa vartalosi valmistautuu ponnistelemaan henkesi edestä. Sydän voi reagoida näin voimakkaasti myös raskaisiin liikuntasuorituksiin, joiden välissä ihminen ei ole malttanut hengähtää. Myös tiukat juhlimis- tai työputket saattavat aiheuttaa tällaisia seuraamuksia, ellei niiden välillä hengähdetä riittävästi.

Ylikuormittuminen näkyy elimistössä siten, että hermosto virittyy kuin kireä vieteri ja sydän hakkaa lakkaamatta. Myös kuume, raskaus, alkoholin käyttö, stimuloivien huumeiden käyttö ja kofeiinin nauttiminen voivat aiheuttaa sydämelle tavallista enemmän työtä ja edellä mainittuja oireita. Jos oma sydämen syke nukkuessa huolestuttaa, kannattaa hakeutua lääkärin juttusille! Vaikkei mitään vakavaa syytä löytyisikään, tuo lääkärin luona käynti silti mielenrauhaa.

Kuinka voin mitata paljonko on syke nukkuessa?

Markkinoilta löytyy nykyisin monenlaisia laitteita oman sykkeen mittaamiseen ja seuraamiseen. Monilla laitteilla on mahdollista seurata omaa sykettä myös nukkuessa. Esimerkiksi laadukas sykemittari, sykevyö, älykello tai -sormus on näppärä tapa seurata sydämesi sykettä. Tällaiset laitteet ovat myös kivoja lahjaideoita terveydestään kiinnostuneelle läheiselle. Monilla nykyisillä älykelloilla pystyy tekemään paljon kaikkea muutakin kuin vain mittaamaan sykettä. Monet terveydestään kiinnostuneet kuluttajat suosivatkin mahdollisimman monipuolisia ja -käyttöisiä laitteita, joista on iloa monin tavoin.