Sydämen syke nukkuessa

Tämä artikkeli kertoo sydämen sykkeestä nukkuessa – mikä on ideaali sykkeen taso unen aikana ja millaiset asiat voivat vaikuttaa siihen. Kerromme myös, kuinka voit mitata sydämesi sykettä unen aikana. Sydämen syke nukkuessa kertoo terveydestäsi, joten sen seuraaminen auttaa sinua ymmärtämään kehoasi entistä paremmin.

Mikä on normaali syke nukkuessa?

Autonominen hermosto säätelee sydämen sykettä. Hermoston sympaattinen osa toimii sykettä kiihdyttävästi, kun taas parasympaattinen hermoston osa toimii sykettä hidastavasti. Yöllä ihmisen keho on lepotilassa ja hänen parasympaattinen hermostonsa ottaa vallan. Tällöin myös syke normaalisti madaltuu.

Terveen ihmisen syke nukkuessa on matalimmillaan keskimäärin noin 50 – 60 iskua minuutissa. Yksilölliset vaihtelut ovat kuitenkin suuria, mikä kannattaa huomioida sykettä seurattaessa. Esimerkiksi merkittävä ylipaino voi johtaa korkeampaan sykkeeseen. Oman painoindeksisi voit tarkistaa kätevästi esimerkiksi painoindeksilaskurilla.

Mistä epänormaali syke nukkuessa voi johtua?

Epänormaali syke nukkuessa voi kertoa monista asioista. Esimerkiksi uniapnea voi aiheuttaa äkillistä sykkeen hidastumista unen aikana. Ajoittainen korkea syke nukkuessa voi puolestaan johtua esimerkiksi rytmihäiriöistä.

Jos leposykkeesi on pitkään korkealla tasolla, saatat myös olla erityisen stressaantunut tai saatat kärsiä univajeesta. Tällöin autonominen hermostosi käy ylikierroksilla ja hermostosi aktivoituu. Samalla verenkiertoosi vapautuu stressihormonia, kortisolia ja adrenaliinia. Näiden hormoneiden vaikutuksesta sydämesi alkaa pumpata verta entistä kiivaampaan tahtiin ja vartalosi on niin sanotussa taistele tai pakene -moodissa. Tässä moodissa vartalosi valmistautuu ponnistelemaan henkesi edestä. Sydän voi reagoida näin voimakkaasti myös raskaisiin liikuntasuorituksiin, joiden välissä ihminen ei ole malttanut hengähtää. Myös tiukat juhlimis- tai työputket saattavat aiheuttaa tällaisia seuraamuksia, ellei niiden välillä hengähdetä riittävästi.

Ylikuormittuminen näkyy elimistössä siten, että hermosto virittyy kuin kireä vieteri ja sydän hakkaa lakkaamatta. Myös kuume, raskaus, alkoholin käyttö, stimuloivien huumeiden käyttö ja kofeiinin nauttiminen voivat aiheuttaa sydämelle tavallista enemmän työtä ja edellä mainittuja oireita. Jos oma sydämen syke nukkuessa huolestuttaa, kannattaa hakeutua lääkärin juttusille! Vaikkei mitään vakavaa syytä löytyisikään, tuo lääkärin luona käynti silti mielenrauhaa.

Sydämen muljahtelut

Kun sydän hakkaa tiheästi ennen nukkumaan menoa tai muljahtelee, yleensä kyse on vaarattomista lisälyönneistä, joita voi esiintyä esimerkiksi huonosti nukuttujen yöunien, tai stressaavan päivän jälkeen. Tästä ei kannata säikähtää. Mutta kuitenkin, jos nämä jatkuvat ja aiheuttavat sinulle lisästressiä, on syytä mennä lääkärin pakeille. Sydämeen liittyviä oireita ei kannata sivuuttaa!

Kuinka voin mitata paljonko on syke nukkuessa?

Markkinoilta löytyy nykyisin monenlaisia laitteita oman sykkeen mittaamiseen ja seuraamiseen. Monilla laitteilla on mahdollista seurata omaa sykettä myös nukkuessa. Esimerkiksi laadukas sykemittari, sykevyö, älykello tai -sormus on näppärä tapa seurata sydämesi sykettä. Tällaiset laitteet ovat myös kivoja lahjaideoita terveydestään kiinnostuneelle läheiselle. Monilla nykyisillä älykelloilla pystyy tekemään paljon kaikkea muutakin kuin vain mittaamaan sykettä. Monet terveydestään kiinnostuneet kuluttajat suosivatkin mahdollisimman monipuolisia ja -käyttöisiä laitteita, joista on iloa monin tavoin.

Älysormukset ja kellot

Nykyään on saatavilla monia älysormuksia ja kelloja, jotka tutkivat sydämen toimintaa varsinkin nukkuessa. Näitä toimintoja löytyykin myös todella monelta ihmiseltä tätä nykyä. Tämä on ihan hyvä asia, mutta muista nämä asiat!

Älä ota älysormuksesi unidataa liian kirjaimellisesti

Jokainen nukkuu usein vähän huonosti – ja sydämenkin sykkeet ovat välillä korkealla. Älysormukset antavat hyvää dataa siitä, miten yösi nukut ja kuinka sydämesi päällisin puolin voi. Älä kuitenkaan ota näitä statistiikkoja absoluuttisena totuutena, äläkä luota niihin liikaa. Toki sitten, kun tilanne on pitkittynyt – kannattaa ehkä lääkärinkin paikkeilla käydä!

Muista terve järki

Nykymaailman ongelmaksi käy jossakin vaiheessa se, että meillä on liikaa dataa meidän toiminnasta. Tätäkin väitettä tukee nämä älysormukset ja kellot, jotka mittaavat jatkuvasti jokaista liikettä kehossamme. Älysormukset ja kellot ovat hyviä laitteita auttamaan esimerkiksi kuntosalitreenissä ja huippu-urheilijana, mutta älä tuijottele pelkästään niitä. Muista myös terve järki!