B12-vitamiini on monin tavoin elimistölle tärkeä vitamiini, joten sen puutosta kannattaa ehkäistä mahdollisuuksien mukaan. Kerromme tässä artikkelissa, millaisia b12-vitamiini puutos kokemuksia ihmisillä on ja millaisten oireiden perusteella kannattaa lähteä selvittämään, voisiko itsellä olla b12-vitamiinin puutos. Kerromme myös kuinka b12-vitamiinin puutosta hoidetaan.
Mihin b12-vitamiinia tarvitaan?
B12-vitamiinilla on useita tehtäviä elimistössä. Ensinnäkin se tukee aivojen ja hermoston toimintaa. Lisäksi b12-vitamiinia tarvitaan punasolujen muodostamiseen ja vitamiini on mukana myös DNA:ssa sijaitsevien perintötekijöiden muodostuksessa. Jälkimmäisessä tehtävässä se toimii yhteistyössä foolihapon kera. Myös rasva-, proteiini- ja hiilihydraattiaineenvaihdunnassa tarvitaan b12-vitamiinia.
Mitä on b12-vitamiini?
B12-vitamiini on yksi kahdeksasta B-vitamiinista. Se auttaa tuottamaan punasoluja, jotka kuljettavat happea kehossamme. Se on myös erittäin kriittinen hermoston toiminnalle, energian vapautumiselle ja jopa edistää DNA:n muodostumista.
Kehomme ei luonnostaan valmista B12-vitamiinia, joka tarkoittaa että sinun on saatava sitä ruuasta sekä lisäravinteista.
Ketkä ovat b12-vitamiinipuutoksen riskiryhmää?
B12-vitamiini auttaa huolehtimaan aivojesi ja hermostosi kunnosta. Koska eläinkunnan tuotteet sisältävät b12-vitamiinia, ovat erityisesti vegaanit vaarassa kärsiä sen puutoksesta. Toinen erityinen riskiryhmä ovat ikäihmiset.
Kuinka paljon b12-vitamiinia tulisi saada?
Vastaus riippuu muun muassa iästäsi, ruokailutottumuksistasi ja sairauksistasi, sekä käyttämistäsi lääkkeistä.
Keskimääräiset suositellut määrät mikrogrammoina (µg) mitattuna vaihtelevat iän mukaan:
Imeväiset 6 kuukauden ikään asti: 0,4 µg
7-12 kuukauden ikäiset vauvat: 0,5 µg
1-3-vuotiaat lapset: 0,9 µg
4-8-vuotiaat lapset: 1,2 µg
9-13-vuotiaat lapset: 1,8 µg
14-18-vuotiaat teini-ikäiset: 2,4 µg
Aikuiset: 2,4 µg
Aikuisille enemmän, luonnollisesti
Aikuisille suositeltava vuorokausiannos on noin 2,0 mikrogrammaa. Imettävien naisten saantisuositus on hieman korkeampi, 2,6 mikrogrammaa per vuorokausi. Lapsille b12-vitamiinia suositellaan 0,5 – 1,3 mikrogrammaa per vuorokausi. Aikuinen saa riittävästi b12-vitamiinia esimerkiksi juomalla päivässä kaksi desilitraa kaurajuomaa tai maitojuomaa, jossa on lisättyä b12-vitamiinia, kaksi juustoviipaletta sekä yhden kananmunan. Jotta ruokavaliosi olisi mahdollisimman monipuolinen, kannattaa eri b12-vitamiinin lähteitä yhdistää monipuolisesti ja vaihdellen.
Aktiivisen b12-vitamiinin puutostilasta puhutaan, jos veren vitamiinipitoisuus on alle 20 pmol / l eli alle 20 pikomoolia per litra. Mahdollisesta puutoksesta puhutaan arvoilla 20 – 70 pmol / l ja vitamiinin riittävästä saannissa arvoilla, jotka ylittävät 70 pmol / l. B12-vitamiinin viitearvo on 138 – 652 pmol / l.
B12-vitamiinin lähteet elintarvikkeissa
B12-vitamiinia saat eläinperäisistä elintarvikkeista, joissa sitä on luonnostaan tai erikseen lisätty.
Eläinperäisiä lähteitä ovat muun muassa seuraavat elintarvikkeet:
- maitotuotteet
- kananmunat
- kala
- liha
- siipikarja
- Jos etsit itsellesi elintarviketta, joissa b12-vitamiinia on lisätty, tarkista tuotteen ravintoarvotiedot!
B12-vitamiinin puutosoireita
- B12-vitamiinin puutokset oireina esiintyy esimerkiksi seuraavanlaisia oireita:
- anemiaa’
- tuntoaistin häiriöitä, kuten jalkojen ja käsien puutumista tai pistelyä
- muistihäiriöitä
- hajamielisyyttä
Kun lukee b12-vitamiini puutos kokemuksia, monet näistä oireista toistuvat tarinoissa kerta toisensa jälkeen. Hieman harvinaisempia puutoksen aiheuttamia oireita ovat esimerkiksi kielitulehdus, hedelmättömyys, verisuonitukokset, ihon keltaisuus sekä laihtuminen.
Kuinka b12-vitamiinin puutosta hoidetaan?
B12-vitamiinin puutosta voidaan hoitaa vitamiinitableteilla, etenkin jos puutostila johtuu ravinnon yksipuolisuudesta. Joissakin tapauksissa voidaan käyttää myös pistoshoitoa. Ennen hoidon aloittamista on kuitenkin tärkeää mitata veren b12-vitamiinipitoisuus. Mittaus on suositeltava etenkin henkilöille, jotka ovat täyttäneet 50 vuotta. Heidän kannattaa käydä mittauksessa säännöllisesti, koska ikääntyminen heikentää b12-vitamiinin imeytymistä. B12-vitamiinimittaukseen on mahdollista päästä ilman lähetettä.
Hoidon vaikutusaikaan vaikuttaa puutostilan vakavuus ja käytetyn b12-vitamiinilisän muoto. Pistoksina annettu vitamiiniilisä vaikuttaa tabletteja nopeammin, sillä pistoksena annettu vitamiini on tehokkaammin imeytyvää. Useimmiten puutostilaa lähdetään kuitenkin hoitamaan tableteilla ja pistoshoitoon turvaudutaan vain erityistapauksissa.
Ennaltaehkäisy
Useimmat ihmiset voivat ehkäistä B12-vitamiinin puutetta syömällä riittävästi lihaa, siipikarjaa, mereneläviä, maitotuotteita ja munia. Tämä ei kuitenkaan ole vaihoehto kasvis tai vegaanisyöjille, jotka saattavat kohdata ongelmia tämän asian kanssa.
Jos et syö eläinperäisiä tuotteita, tai sinulla on sairaus, jotka rajoittavat ravintoaineiden imeytymistä elimistöösi, voit lisätä b12-vitamiinia ruokavalioosi esimerkiksi vitamiinitableteista, tai pelkästään erillisestä b12-lisästä.
Jos päädyt ottamaan B12-lisää, kerro asiasta lääkärillesi. Lääkäri tietää, kuinka paljon vitamiinia tulisi syödä lisää ruokavalion tueksi!