Peliriippuvuuden tunnusmerkit on tärkeää tunnistaa ajoissa, jotta riippuvuudesta kärsivä henkilö saa ajoissa apua. Aina tämä ei ole kuitenkaan ihan helppoa, sillä uhkapeleistä riippuvaiseksi tullut henkilö saattaa pyrkiä peittelemään riippuvuuttaan erittäin tehokkaasti. Tähän artikkeliin koottujen vinkkien avulla peliriippuvuuden tunnusmerkit on kuitenkin melko helppo tunnistaa, minkä jälkeen avunkin saaminen helpottuu huomattavasti.
Yleiset peliriippuvuuden tunnusmerkit
Uhkapeliriippuvuudelle on tyypillistä toistuva ja jatkuva pelaaminen, joka muuttaa pelaajan henkilökohtaista elämää. Usein se vaikuttaa myös hänen perhe- ja työelämäänsä haitallisesti. Kun pelaaminen alkaa hallita liikaa elämää, on tyypillistä, että henkilö alkaa menettää oman käyttäytymisensä hallinnan. Hänen impulssikontrollinsa alkaa pettää ja hän alkaa kaivata yhä enemmän pelaamisen mukanaan tuomaa jännitystä. Pelaaminen tuo hänen elämäänsä nautintoa, mutta häviäminen saattaa aiheuttaa häpeää ja syyllisyyttä. Pelaamista saatetaan piilotella tai vähätellä. Pelaamisesta saatetaan jopa valehdella läheisille.
Kun uhkapelaamisesta alkaa muodostua ongelma, on pelaajalle erityisen tärkeää pelata rahasta, jotta hän saavuttaa haluamansa tunteen. Ilman rahaa pelaaminen ei tätä tunnetta hänelle enää tuota. Jos riippuvuudesta kärsivä henkilö yrittää lopettaa tai vähentää pelaamistaan, on hyvin tyypillistä, että tällaiset yritykset aiheuttavat hänelle ärtyneisyyden tunteita.
Uhkapelit ja vedonlyönti alkavat usein jopa hallita riippuvuudesta kärsivän henkilön ajatuksia ja usein hän pelaa tuntiessaan ahdistusta. Riippuvuudesta kärsivälle on myös tyypillistä palata pelaamaan heti häviöiden jälkeen voidakseen voittaa takaisin menettämänsä rahat ja voidakseen tuntea olevansa voittaja. Vakavasti pelaamisesta riippuvainen henkilö saattaa pyrkiä lainaamaan muilta rahaa saadakseen maksettua pelaamisesta aiheutuneita velkojaan. Pahimmillaan peliriippuvaisen tärkeät ihmissuhteet saattavat vaarantua pelaamisen takia.
Peliriippuvaisen tyypillinen profiili
Peliriippuvuudesta kärsivien henkilöiden profiilia on yritetty hahmotella tutkimustiedon valossa. Toki joukosta löytyy aina epätyypillisiä riippuvuudesta kärsiviä henkilöitä, mutta tutkimustietojen valossa on pystytty luomaan kuva siitä, millaisille ihmisille pelaamisesta tulee tavallista helpommin elämää vaikeuttava ongelma. Tutkimusten mukaan monet peliriippuvuudesta kärsivät henkilöt ovat pienituloisia ja ansaitsevat kuukaudessa nettona vain 501–1 500 euroa. He ovat myös usein ulkopuolella työelämästä esimerkiksi työttömänä, lomautettuna tai työkyvyttömyyseläkkeellä. Usein peliriippuvuudesta kärsivät henkilöt ovat myös melko iäkkäitä.
Miesten on todettu aloittavan pelaamisen keskimäärin nuorempina kuin naisten. Heidän on myös todettu pelaavan naisia useammin ja enemmän sellaisia pelejä, joissa ei pärjää puhtaalla onnella. Esimerkiksi pokeri ja urheiluvedonlyönti ovat tyypillisesti miesten suosiossa. Naiset suosivat yleensä onnenpelejä, kuten rulettia tai raha-automaatteja.
Etenkin netissä pelaaminen on usein nopeatempoista ja rahaa voi mennä todella nopeasti. Tämän takia rahapelit netissä voivat koukuttaa todella helposti.
Mitä tehdä, kun huomaa peliriippuvuuden ensi merkit?
Useasti peliriippuvaiset ihmiset kyllä tajuavat olevansa riippuvaisia. Se on vaikea myöntää edes itselleen, mutta kyllä se on usein tiedossa.
Mitä aikasemmin huomaa, että peliriippuvuus on kehittymässä, sen helpompi se on vielä korjata. Peliriippuvuus toimii ihan samalla tavalla kuin mikä muukin riippuvuus – sillä yritetään korjata pahaa oloa ja saada hyvän olon tunteita. Tunteita, jolla voi ehkä unohtaa arjen murheet hetkeksi. Tosiasia on kuitenkin se, että tämä on sairaus, kuten alkoholismikin.
Todella harva tekee peliriippuvuudelle heti alussa yhtään mitään. Se saatetaan usein kuitata ajattelemalla, esim. ”tämä on ohimenevää” ”en ole yleensä näin”, mutta tosiasiassa tämä pahentaa asiaa vain todella paljon. On olemassa useita tukipuhelimia, niin myös chatteja netissä, vertaistukiryhmiä paikan päällä. Niihin kannattaa tarttua heti kiinni, kun vain pystyy. Peliriippuvuudessa haitat ovat usein erittäin pahoja – useiden sadan tuhansien velkoja, menetettyjä sosiaalisia suhteita, kaikkea tätä. Eihän tätä kukaan oikeasti halua itsellensä, eihän?
Tärkein on löytää oma rohkeus hakea apua, ja hyväksyä riippuvuus mahdollisimman pian ja olla sinut sen asian kanssa.
Peliriippuvuuden ehkäisy
Paras ennaltaehkäisy on tietenkin olla pelaamatta. Mutta tämä ei tietenkään sovi kaikille sillä osa haluaa pitää pelaamisen viihteenä ja pelata aina silloin tällöin. Mutta pelaamista voi pitää kurissa ja pyrkiä rajoittamaan itse omaa pelaamistasi.
- Pyri rajoittamaan pelaamiseen käytettyä aikaa ja rahaa.
- Tasapainota rahapelaaminen ja terveelliset aktiviteetit.
- Pidä pelaaminen viihteenä ja käytä siihen tarkoitettua budjettia.
- Älä koskaan lainaa rahaa pelaamiseen.
- Tiedosta riskit ennen kuin lyöt vetoa ja tiedä, että kaikki häviävät pitkässä juoksussa.
Jos pelaat netissä, niin kannattaa valita turvallinen ja luotettava nettikasino joka on huomioinut vastuullisen pelaamisen ja antaa sinun asettaa erilaisia rajoitteita pelaamiselle. Hyvillä pelisivustoilla pelaamiselle voi itse asettaa erilaisia rajoitteita pelaamiselle.
- Talletusrajat
- Aikarajat
- Panosrajat
On mahdollista asettaa itse ja lukuisilta sivustoilta löytyy myös erilaisia itsearviointitestejä ja lisää informaatiota peliongelman ehkäisyyn.